miercuri, 18 februarie 2015

E ușor să judeci pe alții...

          Una dintre cele mai mari greșeli ce le fac oamenii, este să creadă că știu cum este altcineva, că știu ce gândește sau simte. GREȘIT! TOTAL GREȘIT!

          Chiar și atunci când cunoști o persoană extrem de bine nu ai cum să știi ce simte și ce gândește. Fiecare om are propriile lui gânduri și oricât de mult le-ar exprima tot nu poate o altă persoană să anticipeze sau să ghicească ce gânduri îi vin celuilalt în anumite momente ale vieții.
Viața îți dă mereu situații noi în care mintea încearcă să genereze soluțiile cele mai bune, ce le crede ea ca fiind astfel. Iar aceste soluții vin în urma analizei a ceea ce știe. Și cum nu știe tot, poate greși ușor... uneori enorm de mult.




          E complex, complicat dar totuși simplu. Mintea este precum un computer. Are o bază de date ce o folosește. Dacă nu-i dai date noi, potrivite cu situațiile noi, va încerca să rezolve problemele cu ceea ce știe. Uneori reușește să rezolve și astfel, dar uneori nu. Din păcate de cele mai multe ori gândind prin prisma experienței noastre de viață (chiar vastă, totuși atât de limitată), greșim.

          Nici tu nu știi cum vei reacționa și ce vei gândi în viitor. Cum ar putea o altă persoană să știe în locul tău?! Cât despre emoții și sentimente... ce să mai spun?!

          E ușor să judeci pe altul prin prisma gândirii tale strâmte. E ușor... dar este atât de greșit...

          Propriile tale gânduri sunt greșite de multe ori. Mintea ta te induce în eroare de multe ori și-ți generează emoții, trăiri și reacții greșite. Cum ai putea astfel să crezi că ești capabil să știi ce gândește și simte altcineva, când nici propriile tale gânduri și sentimente nu ești în stare să le știi și să le controlezi? Mulți nici nu reușesc să conștientizeze când greșesc, când mintea lor îi induce în eroare, dar se cred atotștiutori legat de alții. Judecă și cataloghează oamenii după ureche, că așa vor ei...

        "Trăind în cercul vostru strâmt
        Norocul vă petrece,
        Ci eu în cercul meu mă simt
        Nemuritor și rece. "
                               (Eminescu- Luceafărul)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.