miercuri, 9 noiembrie 2016

Iubirea trece prin stomac...



Azi am să scriu un articol diferit.

        Cu toții probabil ați auzit de multe ori expresia: "Iubirea trece prin stomac." O fi sau nu adevărat, las pe fiecare să afle singur. Cert este că, stomacul gol nu-ți dă o stare prea bună.

       Azi doresc să vă dăruiesc din suflet o rețetă, ce eu o ador încă din copilărie.
       Nu știu dacă era altceva mai delicios și bucurie mai mare, decât atunci, când făcea mama gomboți cu prune. Chiar și acum ador aceste minunății rotunde, cu bucăți de prune în ele. Le prepar cu o bucurie imensă și o poftă pe măsură. Fac de regulă porție dublă sau triplă și câteva zile aprope că nu-mi mai trebuie altă mâncare. :)

       Vă ofer, cu drag, rețeta mea de...

            Gomboți cu prune:

Aluatul:
       400g cartofi fierți în coajă
       100g făină
       1-3 linguri de ulei (în funcție de cum e de moale aluatul, la ultima tură de exemplu am pus 3/porție)
       1/2 linguriță de zahăr
       1/2 linguriță de sare

- se fierb cartofii în coajă
- se curăță și se toacă sau pisează, ca pentru pireu
- se amestecă cu restul ingredientele până se obține o cocă ușor de prelucrat
- coca va fi puțin lipicioasă, dar nu este o problemă. Se lucrează ușor dacă vă udați mâinile cu apă rece la fiecare gombot făcut

Pesmetul:
       1 lingură pesmet
       1 lingură unt
       zahăr după preferințe

- eu pun de regulă după ochi cantitățile și prefer să fac mai mult pesmet, că e delicios, iar ceea ce rămâne îl pun pe câteva paste fierte. Sunt delicioase și acestea.
- untul se topește
- se prăjește pesmetul în unt, până devine mai auriu/maroniu
- se adaugă zahăr după preferințe
- se ia de pe foc

Prunele:
        prune bistrițe, adică acele prune ce se folosesc la făcut majun, acele prune ce atunci când se rup în două, sâmburele se poate scoate foarte ușor (mai greu un pic, la prunele mai puțin coapte)
        câte doriți, în funcție de câți gomboți vreți

- se spală bine și se taie în două pentru a scoate sâmburii
- jumătățile (sau sferturile, dacă prunele sunt foarte mari) se pun într-un vas cu puțin zahăr pe ele (dacă doriți să fie mai dulci și mai suculente. Oricum depinde cât vor fi de suculente și de cât sunt prnele de coapte)

Prepararea finală:

- se pune într-un vas larg, apă cu puțină sare, la fiert
- din aluat se ia cu mâinile ude, bucăți, cât e necesar să puteți acoperi o bucată de prună (se fac gogoloaie, se turtesc, se pune pruna și se strange aluatul peste ea, rotind iar în palme să se facă mingiuțe)
! - dacă puneți aluat mai mult, vor fi mai mari gomboții și cu pereții mai groși (e chestie de preferințe și aici)
- gomboțeii se pun în apa fierbinte și se lasă să fiarbă la foc mic, până când încep să plutească
- se scot cu lingura cu găuri, se scutură puțin de apă și se pun în pesmet
- se rotesc prin pesmetul cu zahăr până sunt acoperiți complet
- se pun într-un bol și tot așa cu fiecare până se termină aluatul

Poftă bună! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.