luni, 13 martie 2017

De ce erau mai sănătoși...?

          De ce erau mai sănătoși și trăiau mai mult strămoșii noștri?
          De ce bunicii noștri au trăit mai mult și au fost mai sănătoși, deși au trecut printr-un război și vremuri mult mai grele?


          1. Au mâncat mai sănătos. Aveau mâncare mai simplă, dar mai sănătoasă. Acum totul e plin de e-uri, totul e dopat cu hormoni de creștere și mai știu eu ce porcării. Sincer? Nici nu vreau să știu tot ce bagă în legume, fructe, carne și tot ce cumpărăm.

          2. Au avut mese cât de cât regulate și nu a fost o regulă impusă sau altele de genul. Era ceva natural în felul lor de a fi și trăi. Dimineața se trezeau devreme, mâncau bine și plecau la câmp sau alte munci în gospodărie. La amiază veneau femeile cu prânzul la câmp, ca apoi să-și poată termina munca până la apus. Seara cina și somn, ca dimineața următoare, să o ia de la capăt.
              Deci ei nu mâncau haotic, precum facem mulți dintre noi și nici nu aveau cine știe ce reguli stricte, după mai știu eu ce rețete, diete sau idei fixe. Era ceva normal și natural pentru ei acel fel de a trăi și mânca.

          3. Făceau cure de detoxifiere regulate. Da. Posturile ce le țineau erau de fapt cure de detoxifiere. Bunicii mei nu mâncau de dulce marțea și vinerea și țineau toate posturile cu sfințenie, chiar dacă noi nu făceam la fel.

          4. Făceau foarte multă mișcare. Muncile greme de la câmp, de la pădure și din gospodărie, erau necesare traiului de zi cu zi. Lucrau mult, în aer curat. Se știe cât este de sănătoasă mișcarea. Iar mișcarea în aer curat este net superioară oricăror exerciții de la sala de fitness.

          5. Aerul era mai curat și mai oxigenat. Acum trăim între betoane și mii de mașini ce poluează. Ce să mai spun de fabricile și uzinele ce nu respectă normele de poluare, că de, la noi se poate orice?!

          6. Aveau o gândire simplă, dar probabil mult mai sănătoasă și mai pozitivă. Aveau mai puțini pitici pe creier. Aveau o minte mai puțin încărcată de fel de fel de griji, temeri, frici și alte porcării ce ne macină pe noi zilnic.

          7. Nu aveau televizoare, telefoane, calculatoare și tablete. Adică mai puțină poluare și radiere. Mai puțină informație, e drept, dar și mai puțină prosteală.

          8. Dormeau bine. Probabil cel mai important dintre toate este somnul. Vrem, nu vrem, organismul nostru are nevoie de odihnă regulat. Culcatul la aproximativ aceeași oră, seara devreme și trezirea dimineață la aceeași oră, le dădea energia necesară zilnic. Organismul avea rutina lui de somn și regenerare.

         Când ești bolnav, ce te obligă în primul rând corpul tău să faci? Te obligă să dormi. Chiar și la o răceală banală, simți nevoia de mai mult somn.
         De ce credeți că ne cere organismul somn, când este bolnav?
         Pentru că în somn, el are puterea să se vindece, să se regenereze.

         Dacă ne culcăm la 11, 12 noaptea sau chiar mai târziu, chiar dacă dormim mai mult dimineața, tot suntem obosiți. Asta se întâmplă pentru că îi stricăm organismului nostru, orele de odihnă și refacere.
         Nopțile pierdute ne slăbesc organismul și-l destabilizează.
         Somnul ziua nu este la fel de sănătos, precum somnul de seara, de la maxim ora zece.

         Iarna bunicii dormeau mai mult. Ei se culcau o dată cu găinile, neavând ce să muncească noaptea în gospodărie. Se trezeau înainte de primii zori și înfruntau frigul de afară cu elan și forță maximă. Organismul iarna are nevoie de mai multă energie, deci de mai mută odihnă, pentru a face față frigului de afară. Iar bunicii ofereau această odihnă suplimentară în mod natural, instinctiv și forțați de natură. Întunericul îi trimitea la somn atunci când era mai bine și mai sănătos pentru ei.
         9. Ei erau mult mai strâns legați de natură. Îi respetau legile și rutina. Erau în armonie cu natura, iar aceasta îi călăuzea și-i ocrotea.

         Noi suntem ca și găinile de crescătorie, rupți de natură, astfel încât nu mai simțim armonia acesteia. Iarna tremurăm la primul ger mititel.
         Imunitatea noastră este varză, la fel ca și gândirea și stilul nostru de viață.

         Ce să mai spun de stresul care ne însoțește pas cu pas?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.