duminică, 23 februarie 2014

Atitudinea…

             Scriam acum ceva timp în postarea "Stări diferite…" următoarele: "De aceea vă spun din nou: diferența dintre o zi bună și una rea este ATITUDINEA ta! "
             Am fost întrebată: "Diferenta dintre o zi buna si o zi rea o face atitudinea noastra, dar pe atitudine ce-o face ?! "

             A venit timpul să răspund și o voi face în felul meu. 



             Am cules din DEX Online una dintre definițiile Atiudinii:

ATITÚDINE, atitudini, s.f. 1. Ținută sau poziție a corpului. 2. Fel de a fi sau de a se comporta (reprezentând adesea o anumită concepție); comportare. ♢ Expr. A lua atitudine = a-și manifesta poziția, a-și afirma (cu hotărâre) punctul de vedere. – Din it. attitudine, fr. attitude.

            Contează extrem de mult poziția corpului, ținuta ce o avem. Dacă te oprești puțin din nebunia zilnică, doar cîteva momente să stai să te observi și să-i observi pe cei din jur. Analizează așa un picuț ce poziție are corpul tău în anumite stări diferite. 

            # Cînd ești trist sau chiar plîngi cum stai? Stai drept, cu privirea în față și barba ridicată? Nu! Din contră, stai aplecat, cu umerii căzuți, cu barba în piept, sau fața ascunsă. Ai tendința să te faci mic și să te strîngi grămadă ca-ntr-o cochilie. 
    
            # Cînd ești vesel și relaxat cum stai? Gîrbovit ca atunci cînd ești trist? NU! Stai drept, poate chiar gesticulezi, cu privirea sus, fruntea senina, o atitudine deschisă, radiezi… Relaxat fiind așezat ai o anumită poziție. Prate cu un picior îndoit sub tine și un braț atîrnat peste spătarul canapelei ori marginea fotoliului. Sau poate stai degajat pe spate cu brațele întinse în lateral ori așezate sub cap, zîmbind la tavan. 

            Sînt doar două exemple de posibile poziții ale corpului cînd avem o stare proastă și una bună. Se observă clar diferența de atitudine dintre cele două. Fiecare are felul său de a sta în funcție de starea lui sufletească din acel moment. Trupul este legat de minte și mintea de trup. Se influențează reciproc. Mintea îți generează o anumită stare, apar anumite emoții, sentimente. Acestea influențează automat trupul, iar acesta ia o anumită poziție ce este în armonie cu starea sufletească. 

            Ai sufletul răvășit. Stai pe un colț de masă cu capul plecat, fața ascunsă în încheietura mîinii. Lacrimile curg în voie. Simți o ușurare. Plînsul eliberează greutatea sufletească. Dar dacă rămîi astfel, vei plînge iar și iar, alimentînd tristețea ta cu atitudinea ta. Dintr-odată te gîndești: AJUNGE! Ridici brusc capul. Îți ștergi lacrimile hotărît. Îți sufli nasul, îndrepți spatele și umerii, ridici bărbia, inspiri și expiri adînc și simți cum prinzi putere, energie și vezi problema mai puțin dramatic. Dacă mai și faci haz de necaz și zîmbești sau rîzi, începe totul să pară chiar simplu… un mărunțiș ușor de depășit. În scurt timp, dacă te înveselești o să rîzi pe bune de lacrimile anterioare. Vei sta relaxat cu un braț atîrnat pe lîngă tine și spatele așezat comod pe spătarul scaunului.

            Ei bine. Poziția corpului tău s-a armonizat treptat cu schimbărea stării tale sufletești. Poți să-ți schimbi starea sufletească conștient, schimbînd poziția corpului intenționat. Ești trist și plîngi, dar nu te ghemuiești precum vrea starea ta ci din contră, iei atitudine. Te așezi în poziția ta relaxată, zîmbești la început forțat, dar îți menții poziția. Astfel vei obliga prin atitudinea ta, mintea să perceapă starea relaxată de bună dispoziție a trupului și va genera gînduri pozitive ce-ți vor schimba starea sufletească armonizînd-o cu trupul. 

           E un truc. Dar unul benefic ție. 

           De ce să stai supărat? Ce cîștigi fiind toată ziua trist pentru cine știe ce problemă? Nimic. Cînd ești înecat în tristețe și lacrimi cu siguranță nu vei vedea nici o soluție și nici o rază de lumină. Cum ai putea să vezi lumina cu fața ascunsă în mînecă și ochii tulburi?! Cum ai putea să gîndești limpede cu sufletul îngreunat și mintea încețoșată?! Nu poți. Deci nu rezolvi absolut nimic persistînd în supărare și tristețe. Nu spun că ar fi rău să plîngi. Dacă ai sufletul foarte încărcat, un plîns sănătos îl ușurează de povara grea. DAR… să nu rămîi pierdut în lacrimi. Te-ai descărcat nițel, acum gata. Fruntea sus, privirea în față, umerii drepți și zîmbetul pe buze. Viața merge înainte iar soarele răsare în fiecare zi. 

           O poziție bună a trupului, îți dă o stare bună interioară, iar o stare bună interioară te ajută să gîndești limpede, pozitiv și creativ. Precum și invers… o gîndire limpede, pozitivă și creativă îți dă o stare bună interioară, iar aceasta generează o poziție trupească adecvată. 

           Atitudinea îți poate schimba ziua. Acțiunea ta contează. 

           Felul tău de a fi contează. Iar asta poți tu decide. Poți să-ți controlezi gîndurile, faptele și acțiunile. Deciziile le iei tu. Poți decide să te simți mizerabil, neajutorat și să stai gîrbovit toată ziua să-ți plîngi de milă înecat în gînduri negative. SAU… poți decide să acționezi, să faci ceva ce să-ți dea o stare bună, să te înveselească, să-ți schimbe gîndurile rele cu altele frumoase. Poți să faci ceva util în acea zi. Să fii practic, să fii bun, să fii creativ, să înveți ceva, să citești ceva, să faci sport, să ajuți pe cineva, să studiezi, să cauți soluții diverse pentru problemele tale. Să încerci diverse soluții. Unele pot fi bune, altele pot fi zadarnice, dar măcar ai făcut ceva, măcat ai încercat. Iar asta te face să te simți mai bine, să fii mai mulțumit de tine. Dacă nu ai soluții pe moment, nu trebuie să disperi și să te îngropi în deznădejde abandonînd totul și toate acțiunile tale. Ce cîștigi? Cu siguranță nimic. Dar dacă faci ceva, măcar te simți mai bine. În timp pot apărea soluții, fiind relaxat și deschis la a recepționa, observa și acționa. 

           O atitudine pozitivă îți face ziua mai frumoasă dar îi și influențează pe cei din preajma ta pozitiv, iar binele făcut se va întoarce la tine înzecit. 

           Poți face un lucru care nu-ți place dar e obligatoriu să-l faci în două feluri. Bombănind și amplificîndu-ți starea negativă, iar astfel te vei simți și mai nasol. SAU… poți să-l faci pur și simplu, că oricum trebuie făcut. Dar fă-l cu fruntea senină, cu zîmbetul pe buze, avînd o stare interioară bună. 

           Tu alegi. Totul depinde de tine ce atitudine vrei să ai și cum vrei să te simți. 

4 comentarii:

  1. Pe atitudine o face ce ai schimbat tu in tine ca om.Nimeni nu alege pana nu se schimba.Nu e un truc,nici benefic nici malefic,e ce esti tu cu adevarat.Nivelul de constiinta.Starile se pot influienta prin trucuri ,gust,miros,auz,vaz,geometrie.Pe nivel il face doar suferinta,lectii de viata.Pe lectii le face Dumnezeu.Ce dor nespus,ce aripi si ce durere...nu e din psihologie,Ela,nici din NLP,trebuie sa ne schimbam.Nu atitudinea,nu pe ea trebuie sa o schimbam ,ci noi pe noi, fiecare la el acasa.

    Te pup.

    Marian

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie... prea mult trebuie...
      De ce Trebuie?

      Ștergere
    2. Nu stiu ?! Ce frumos ca ai observat,chiar ca e interesant si mi-ar fi fost destul de greu sa pricep singur...Dar,sigur,e pentru mine,pentru tine ,cum spunea cantecul ala .mai am in san trei pumni de aur.Multumesc ! Cred ca e extrema urgenta...cred ca e de bine si de frumos ,semne,e o vorba de la suflet ! Asa sa fie,bine si frumos.Doamne ajuta !

      http://www.youtube.com/watch?v=rL82LNIOGu8

      Marian

      Ștergere
    3. Da. Așa este. Noi pe noi e bine să ne schimbăm. Dar ca să ajungem să realizăm acest fapt, să conștientizăm că ne putem schimba doar pe noi și să facem acest lucru... e o cale lungă... și fiecare va trece prin propiile lecții de viață în decursul acestei căi.

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.