miercuri, 12 martie 2014

Capcana trecutului și/sau a viitorului…


           O dimineața răcoroasă. Deschizi ochii somnoroși, te întinzi, tragi nițel de draperie să vezi lumina dimineții. Este înorat. Azi probabil nu va fi soare. Te cuibărești încă puțin în pernele moi, cu intenția să mai furi un scurt pui de somn. Ațipești zîmbind. Melodia plăcută a telefonului răsună în liniștea încăperii. Ai o discuție frumoasă și constructivă, ce-ți readuce zîmbetul din nou pe buze, după care te ridici voinicește din așternuturi. Mișuni prin casă. Tragi draperiile, deschizi geamurile, te speli pe față cu apă rece și săpunul tău minunat, hidratezi tenul, pui sucul natural în pahar și… devii creativ.

          Ciripitul păsărelelor ce se aud prin geamul deschis îți încîntă dimineața. Savurezi printre rînduri sucul din pahar. Zîmbești. Deja știi ce planuri ai pe ziua de azi. Le-ai făcut instant, în timp ce mișunai prin casă, ceva mai devreme… Gimnastica zilnică… Sportul e sănătos și tonifiant al trupului și stării pozitive. Un duș revigorant… Stabilirea concretă a acțiunilor zilei și… acțiunea în sine.

          Seara te vei relaxa, vei citi cîteva pagini înainte să vină Moș Ene pe la gene și vei adormi cu zîmbetul pe buze, știind că ai avut o zi bună, în care ai mai învățat ceva, ai mai realizat ceva. Probabil vei fi frînt de oboseală, dacă ai avut o zi plină. Poate nu vei fi pe deplin mulțumit de realizările tale. E posibil și asta. Nimeni nu-i perfect. Poți chiar să greșești. Dar dacă conștientizezi și-ți asumi faptele, le poți analiza și să-ți dai seama ce a fost greșit, ce puteai face diferit, dacă puteai face ceva diferit. Vei învăța ceva din toate și vei ști pe viitor să nu mai repeți greșelile.

          Nu te gîndești de dimineață cum va fi finalul zilei. Nu cunoști evenimentele imprevizibile ce pot apărea pe parcursul zilei. Unele ar putea să-ți dea peste cap poate chiar toată ziua. E posibil și așa ceva. Niciodată nu știi ce se poate întîmpla în jurul tău. Dar nici nu stai să analizezi, să faci presupuneri și planuri sofisticate pentru ceva ce poate s-ar putea întîmpla. Ar fi absurd. Faci pur și simplu ceea ce simți, ceea ce crezi, ceea ce vrei, ceea ce e necesar, ceea ce consideri de fapt că e necesar și benefic.
   
          Dacă… repet… dacă… intervine ceva, atunci vezi la momentul respectiv ce e de făcut, dacă e cazul să faci ceva concret și dacă poți face ceva. Vei analiza atunci, la momentul respectiv, situația concretă și vei ști ce soluții ai sau nu ai și ce poți sau nu poți face. Vei decide atunci ce consideri că e mai bine și ce nu. Adică te adaptezi din mers la ceea ce-ți oferă viața.

         Acesta e un mod sănătos de a avea o zi bună, avînd o atitudine pozitivă, făcînd lucruri constructive.


          Acum să privim puțin altfel lucrurile.

          Te trezești morocănos. Te oftici și mai tare cînd vezi că e înorat, bombănind că iar va ploua. Sună telefonul și te enervezi de-a binelea că tocmai ațipisei și tu puțin. Ai o discuție încordată ce te indispune și mai mult. Începi să te agiți apoi prin casă, nemulțumit de ce este în frigider. Mănînci ceva ce nu-ți tihnește, doar ca să mănînci sau chiar te îmbuibi cu muultă mîncare ce-ți dă senzația de prea plin și disconfort. Te gîndești tot la așternuturile moi, unde ai vrea să mai fii.

           Începi să îți aduci aminte tot felul de evenimente din trecut care te-au indispus, stresat sau chiar enervat. Retrăiești stările negative, amplificîndu-ți indispoziția dimineții. Despici firul în 14, criticîndu-te că ai fost așa sau așa atunci, cînd ar fi trebuit să fii altfel.

           Te ia durerea de cap. Începi activitatea zilei indispus și morocănos. Tot ceea ce faci te stresează și parcă toate îs contra ta. Începi să faci presupuneri negative. Gînduri rele izvorăsc tot mai multe, amplificînd temerile tale.

           Dacă se întîmplă aia sau aia ce fac?! Pot face aia sau aia sau aialaltă. Dar apoi dacă e așa sau așa?! O să fac așa sau mai bine altfel?! Nuu.. mai bine așa! Dar se poate apoi să se întîmple așa… și astfel construiești în minte șcenarii colosale ce te epuizează, stresează și indispun. Apoi răsufli ușurat seara că nu s-au întîmplat toate așa grav, fără a realiza măcar cît rău ți-ai făcut singur încă de la primul gînd negativ al dimineții. Ai o stare interioară nașpa, dar nici nu înțelegi de ce. Dai vina pe x, y, z. Te victimizezi considerînd că ești nedreptățit de soartă.

           Viața ta e aiurea, plină de nemulțumiri, frustrări și temeri. Trăiești în capcana trecutului și a viitorului, uitînd să trăiești cu adevărat... prezentul.

           Totul depinde de tine. Te lași condus de gînduri și păcălit de propria ta minte sau iei atitudine și-ți conduci tu mintea și propria viață. Cu toții avem probleme, cu toții facem greșeli, cu toții avem momente mai frumoase sau mai puțin frumoase, cu toții avem temeri și gînduri negative, cu toții sîntem doar oameni. Diferența constă în alegeri, acțiuni și atitudine.


        -  Poți sta să privești mereu spre ușile închise ale trecutului și să dezvolți la infinit ceea ce a fost, fără a învăța nimic din asta.

        -  Poți sta și privi mereu în viitor făcînd presupuneri peste presupuneri, previziuni la previziuni și să trăiești într-un imaginar plin de incertitudini, frici și acțiuni fictive ce pot să nu se întîmple niciodată.

          SAU…

        -  Poți să simți viața din jurul tău, să trăiești în realitate, în prezent, bucurîndu-te de ceea ce ai, ceea ce poți face, ceea ce simți, ceea ce ești și învățînd mereu să fii mai bun. Mîine poți fi mai bun decît azi, poți face mai multe, poți avea o zi și mai frumoasă, chiar și dacă va fi mai grea. Atitudinea ta contează și e alegerea ta ce atitudine vrei să ai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.