vineri, 21 martie 2014

Cum gîndesc femeile...

         M-am întrebat adesea, oare de ce ne-a făcut Dumnezeu atît de diferiți? De ce avem modul de gîndire, sentimentele și percepția atît de diferite noi femeile de ei, bărbații? 

         Bărbații au o gîndire destul de simplă și în general privesc lucrurile în ansamblu. Fac planuri pe termen lung. Gîndesc în perspectivă. 



         Ei bine, noi femeile sîntem cu o gîndire mult mai complicată, mai analitică, mai încîlcită, îmbîrligată. Privim detaliile mai cu atenție, punem preț pe mărunțișuri și avem planuri de bătaie scurtă. Probabil sîntem mult mai ancorate în prezent, în trăirile intense de moment. 


         V-am mai spus eu că, pentru o femeie contează gestul, momentul și nu valoarea lui materială. Mă refer bineînțeles la femeile normale, autentice, nicidecum la pițipoancele la care le sclipesc ochii doar după averi și nestemate. 

         Pentru o femeie un gest mărunt, precum o strîngere de mînă, o plimbare prin parc, o mîngîiere pe tîmplă, aranjarea unei șuvițe de păr, o vorbă banală, o floare, ultima felie de măr și multe altele de genul acesta, pot valora mult mai mult decît orice cadou scump. Nici nu-și imaginează unii bărbați cît de multă bucurie pot aduce în sufletul unei femei, printr-un gest banal într-un moment oarecare. Dacă mai e și la momentul potrivit, o poate face să simtă că zboară.  

           Marii cuceritori știu toate acestea și exploatează momentele potrivite pentru a obține ceea ce vor. Aceștia sînt genul de bărbați ce știu ce vor femeile și frîng multe inimi fără scrupule și milă. 

           Însă, majoritatea bărbaților nu înțeleg valoarea gesturilor mărunte. Nici nu realizează cît zbucium poate aduce o vorbă banală, necugetată sau pur și simplu percepută greșit, în sufletul unei femei. Am să dau un exemplu. Poate un bărbat să fie perfect (clar e doar un fel de a spune, că nu există om perfect, deci nici bărbat perfect) 5 zile. Dacă în ziua a 6-ea a refuzat o mică dorință banală, dintr-un motiv aparent neîntemeiat, sîrnește o adevărată avalanșă în sufletul femeii. 

          Nu înseamnă că el a greșit. Cum nu înseamnă că ea greșește sau exagerează. Pur și simplu așa e mintea și sufletul unei femei. Contează clipa. Nu înseamnă că ea, uită celelalte 5 zile frumoase și că nu apreciază tot ceea ce a făcut el pînă atunci. 

         Greșeală ce tind să o facă bărbații…e să perceapă supărarea de moment a femeii ca o nemulțumire față de el. Nu, domnii mei. Dacă femeia e supărată și dezamăgită atunci, e chiar numai pentru momentul respectiv, pentru situația în sine. Ea nu analizează în ansamblu, precum faceți voi. Ea trăiește intens în prezent. Iar prezentul ei, în acel moment este un suflet răvășit și trist, ce are nevoie de înțelegere și consolare. Cu o simplă îmbrățișare caldă, o mîngîiere tandră și o întrebare banală de genul: ce s-a întîmplat? ce te supără?, ești pe cale să rezolvi instant problema. Mai e nevoie doar să ai puțină răbdare și atenție pînă își descarcă sufletul, spunînd ce o tulbură, neliniștește, dezamăgește sau care o fi sentimentul negativ. 

         Dacă știi că ea e diferită, gîndește, simte și se comportă diferit, ar fi indicat să realizezi că ceea ce-ți spune nu este ceea ce crezi tu prin prisma ta total diferită. Nu. Ea doar spune ce are pe suflet și atît. Chiar dacă nu știe cum să se exprime și vorbele par a fi critici sau chiar acuze, stai liniștit că sigur nu asta simte și nu asta vrea să transmită în realitate. Chiar dacă pare supărată pe tine și te atacă prin vorbe, nu uita că te iubește și nu are intenții rele. Ea nu e dușmanul tău. Așa că, ia vorbele ca simple cuvinte spuse amestecat la supărare și nu te simți acuzat, criticat și nedreptățit. Tu ești cu mintea limpede și poți gîndi rațional. Ea e bulversată și tulburată. Simte doar nevoia să-și descarce sufletul pentru a-l elibera și a putea să revină la starea inițială de bucurie.          

        Tot ceea ce are nevoie e să fie ascultată. Poate accepta chiar și faptul că nu o înțelegi, dacă te simte alături sufletește și vede că te strădui să înțelegi. Rămîi calm, atent și afectuos, pînă termină de spus oful ei. Apoi alint-o cu o vorbă drăgăstoasă sau un gest tandru și ai să vezi cum se luminează precum răsăritul soarelui. Vorbe de genul: îmi pare rău draga mea… nu mi-am dat seama… nu știam că e atît de important pentru tine… lasă că facem data viitoare… cum pot să mă revanșez… sau mai știu eu ce alte expresii ce arată că înțelegi sentimentele ei și că le iei în serios, fac adevărate minuni. 

        Marile greșeli ale bărbaților sînt: 
* să nu asculte, 
* să perceapă vorbele ca pe atacuri personale, 
* să nu ia în serios sentimentele femeii, considerînd totul o toană, un fleac pentru fleacuri
* să se revolte că ea s-a supărat pentru nimic

       Ei bine, pentru ea ceea ce simte în acel moment nu este un fleac. Supărarea e reală și în mintea ei total întemeiată. Are nevoie doar să fie ascultată, să spună ceea ce are pe suflet și...  de afecțiune. Revolta ta o va îndepărta făcînd-o să se simtă neînțeleasă și nedreptățită și va crede că nu-ți pasă de sentimentele ei. Dacă faci greșeala să-i negi sau minimalizezi sentimentele ai dat-o și mai și în bară, pentru că se va simți pe moment total neînțeleasă, chiar neiubită. Dacă iei vorbele ei ca atacuri la adresa ta, te oftici în zadar și veți fi doi ofticați ce nu vă mai înțelegeți deloc și totul poate degenera într-o ceartă stupidă, dar uneori chiar nasoală. Dacă nu ești dispus sau nu știi să asculți, va rămîne în starea aceea mai mult timp și se va simți din nou neînțeleasă sau chiar va gîndi pe moment că nu-ți pasă, n-o iubești suficient, etc etc… 

       Deci, e complicat cu femeile și mintea lor stufoasă. 

       Nu uita că poți rezolva totul extrem de simplu și e nevoie doar să:
* o asculți cu răbdare
* fii afectuos, cald, tandru
* ia totul ca o simplă eliberare a sufletului ei, prin vorbe amestecate, negîndite, nealese care NU înseamnă un atac la adresa ta, nu-s critici și nici acuze, chiar dacă pe moment așa par
* oferă-i o mîngîiere, verbală și/sau gestuală cînd termină de spus (chiar și-n timp ce vorbește ajută să rămîi afectuos)
* ia în serios sentimentele ei… ea chiar așa simte în acel moment… iar asta nu e nici vina ta, nici vina ei… pur și simplu situația a stîrnit gînduri ce au dus la acele sentimente de moment în sufletul ei… 
* încearcă măcar să înțelegi… e doar un moment tulbur pentru ea, dar are nevoie să te simtă alături… 
* ASTFEL problema e deja ca rezolvată și vei simți cu siguranță recunoștința ei sinceră și călduroasă. 

         Fii bărbat isteț cînd ea e tulburată, dacă vrei o relație frumoasă și armonioasă. În timp, totul va deveni ceva firesc și vei reacționa așa din instinct, din simțiri… iar ea va trece mult mai repede și ușor peste astfel de momente tulburi sau chiar o vor afecta mai puțin și mai rar. Oricum, va fi cu siguranță mult mai bine pentru amîndoi. 



        Am să vă vorbesc curînd și despre greșelile frecvente ale femeilor, căci nici ele nu-s perfecte. ;)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.