duminică, 30 martie 2014

Unde e locul tău...?

           Oamenii se leagă de locuri, de spații, de obiecte.

           Cînd crești și trăiești zeci de ani într-o locație, fără să vrei, te legi de acel loc. Se crează zeci de amintiri acolo. Fiecare colț de casă îți aduce aminte de atît de multe lucruri. Dacă sunt mai mult amintiri frumoase te simți confortabil acolo, printre zecile de amintiri. Dacă ai amintiri dureroase într-un loc, ai tendința să te îndepărtezi de acel spațiu pentru a fugi de propriile tale amintiri care te tulbură.

           Fuga însă nu rezolvă problema, ci doar o amînă sau pur și simplu, o ocolește. Fugi tu de tine astfel. Presupun că mulți ajung să plece din țară fugind de ei înșiși. Se agață de falsa convingere că în altă parte este mai bine. Dar dacă tu fugi cu toți carcalacii tăi în cîrcă, cu siguranță vei da mai repede sau mai tîrziu peste aceleași probleme. Pentru că problemele sînt ale tale nu ale locației. 

            Nicăieri colacii nu-s pe garduri, cum tind să creadă mulți.
            Am foarte mulți prieteni plecați prin cine știe ce colțuri îndepărtate. Pe nici unul nu l-am auzit să spună că acolo muncește mai puțin și cîștigă mai mult. Cu toții au afirmat ceva de genul: "Aici munca e muncă!". Unii au mai spus: "E drept că aici sînt condiții mai bune de muncă, dar și muncești, nu glumă.". Și mă întreb: Dacă aici ai munci la fel de mult ca acolo, nu ai ajunge la un moment dat la aceleași performanțe și cam la aceeași bani? Probabil că da. Și presupun că cei ce reușesc să facă bani mulți aici, asta fac: muncesc, nu glumă!.

            Dacă ar munci cu toții la fel de mult și la aceeași calitate precum o fac cei plecați din țară, nu credeți că am reuși să ajungem și noi la un moment dat la standardele muncii de afară?!

            Românul are însă o problemă și e una deosebit de mare. E leneș. E învățat să tragă chiulu' cît mai mult, să fușerească lucrurile. "Lasă că e bine și așa!" Ei bine! Cei ce au avut ocazia să lucreze prin alte țări pot să confirme că nu e deloc bine și așa. Acolo dacă nu e chiar bine făcută munca poți să nu primești banii o lună, poți să fii concediat frumușel, poți să o mai faci o dată pînă o faci bine sau alte variante combinate. Ideea e că nu merge cu "lasă că e bine și așa". 

            Delăsarea asta ne-a adus aici. Ce să mai spun de prostul obicei de a fura?! Da domnule! Românii sînt o nație de hoți. Ne plîngem că ne arată străinii cu degetul și ne fac țigani și hoți și mai știu eu cum. Păi cine e de vină?! Aruncăm vina în cîrca altora, dar și noi sîntem cam ca și ei. Păi ia priviți puțin prin spitale, școli și alte instituții și vedeți realitatea. De ce credeți că nu avem nimic prin aceste locații? Pentru că se fură. Se fură în stil mare frate! De la șef pînă la cel mai mic angajat, cu toții fură. Păi nu mai bine duc eu acasă niște lucrușoare sau la cabinetul meu privat? Unii fură mai mult și se îmbogățesc, alții fură mai puțin și nu rezolvă mare brînză. Ideea e că nu avem, pentru că furăm. Și nu avem, pentru că nu muncim sau ce muncim muncim de mîntuială.

            Stau neică cîte 6 pe marginea drumului și trag chiulu', că doar îs plătiți cu ora nu pentru calitate și cantitate. Trag chiulu' care pe unde apucă, să treacă timpul, să vină salariul și restul nu mai contează. Cei plătiți să-i controleze pe alții, dacă vor să-ți facă munca serios sînt trași în jos de alții și puși la zid dacă nu pricep că sistemul e să te prefaci că muncești și să-i lași și pe restul să facă la fel. Și calitatea să fie cît mai proastă, șefii să facă bănet. Și tot așa... e un lanț fără capăt. Veriga slabă fiind nu cel ce e leneș, incorect, hoț sau altele de genul, ci din contră, cel ce vrea să fie cinstit și ia munca în serios. Acela e ori eliminat ori devine ca restul. 

            Asta e. Asta sîntem, asta avem.

            Am fost recent la piață să-mi iau brînză. 24 roni 1 kg! Păi de ce în alte orașe aceeși brînză, ba aș zice că e chiar mai bună, poate fi cu 12 sau 13 roni kilogramul?! Păi nu e tot brînză?! De ce eu să dau mai mult pe aceeași brînză doar pentru că stau în alt oraș?! Păi cu ce am greșit eu că m-am născut aici și nu în altă parte?! Nu-s și eu la fel ca restul? Am eu coarnele mai mari? Am eu o mînă în plus să pot munci mai mult decît altul din altă zonă? Am eu mai multe ore pe zi de viață să plătesc mai scump decît altul? 

            Și acesta e doar un exemplu banal. Am remarcat că totul e mult mai scump aici decît în altă parte. De ce aici să dau 24 de roni pe un bilet la un film 3D, cînd altul, în alt oraș dă doar 19 roni pe acelaș bilet, la acelaș film 3D? De ce eu să plătesc mai mult pe un vaccin la cîine doar pentru că stau aici, cînd altul plătește mai puțin pe acelaș vaccin, doar pentru că stă în alt oraș?

            Ce cîștig eu în plus că stau aici? Nimic. Absolut nimic. Din contră, am de pierdut. Toate sînt mai scumpe. Aglomerația e mai mare, traficul e infernal. Pierzi nu doar bani mai mulți pentru orice cumperi, ci chiar și timp mai mult în trafic. Păi mie cine-mi plătește timpul pierdut?! Nimeni. 

             Veți zice: "daa, dar și salariile sînt mai mari acolo decît în altă parte". Oare?! Oare chiar sînt salariile mai mari cu cît sînt toate mai scumpe? Nu știu de ce am așa o vagă îndoială.

             Încep să-i admir tot mai mult pe cei ce stau la țară și au un trai liniștit, într-o locație mai sănătoasă și frumoasă. Chiar și cei din orășele mai mici, mai liniștite și pline de verdeață cred că-s mai mulțumiți de traiul lor. Dacă nu sînt, asta e. Nu-și dau seama ce au.

             Eu mă întreb tot mai des: de ce mai stau în acest oraș aglomerat, scump și plin de betoane? Răspunsul e acelaș mereu: din obișnuință și din teama de a o lua de la capăt în altă parte.


             Într-o zi voi avea curajul să o iau de la capăt și să mă rup de această obișnuință prostească și... am să plec. Nu. Nu tînjesc după străinătățuri și colacii imaginari din gardurile lor. Tînjesc după un loc liniștit, plin de verdeață, cît mai aproape de munte, unde să am o căsuță mititică pe malul unei ape cristaline. Am îmbătrînit oare sau doar mi-am auzit chemarea interioară?

13 comentarii:

  1. Ela,nu vorbi asa despre Neamul tau...cand esti suparata bate o perna,cand esti obosita...o sa te bata ea.Romanii nu sunt natie de hoti si lenesi,lasa hotii cu hotia lor si lenesii cu lenea lor,nu e treaba noastra sa-i punem la punct.Nici sa batem toba.Treaba noastra e sa ne punem pe noi in ordine,in ordinea divina,si sa ne rugam pentru Neam.Cel care priveste schimba lumea ...daca stie sa priveasca.Succes.Multumesc.
    Locul tau ...nu e un loc.Locul tau e o stare interioara,ca atunci cand pictezi...ii zice CHEMARE.

    Marian

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce să ne ascundem după degete Marian? Acesta e adevărul. Se fură în stil mare în România, motiv pentru care toate merg cum merg.
      Pînă nu învățăm să ne asumăm faptele și să avem respect pentru semenii noștri și să fim mai conștienți și mai buni, tot așa va fi.
      Faptele vorbesc Marian.
      Cel care privește și nu face nimic mai bun decît cel pe care-l vede că face rău și nici nu zice nimic e la fel cu restul.
      Nu-i suficient să privești.
      Știu ce zici, dar nu e oare o amăgire dacă trăiești doar privind frumos lumea? Nu-i suficient să știi să Privești, dacă nu știi și să Faci.

      Locul meu... e al meu... :)

      Ștergere
    2. Da,da,bate toba,bate toba sa se stranga dracii si mai tare...Nu ne ascundem dupa degete,Ela,invatam sa folosim corect un principiu care lucreaza de obicei dincolo de puterea obisnuita de intelegere.Cuvintele au putere,atrag,se fac forte pe acolo pe Sus,nasc egregori si ce se mai naste pe acolo...ca nu stiu prea multe,e domeniu tare alunecos asta.Vezi ca gandurile astea ale tale sunt intinse spre tine si nu sunt ale sufletului tau,sunt o capcana,nu te lasa pacalita.Ceea ce hraneste ceva in lume este atentia pe care o acordam acelui ceva.Atentia si atitudinea sunt puteri ...nu te juca cu rationamente si justificari savante ca-ti sar in cap cat ai zice peste.Trebuie sa ne asumam ,si sa ..bla,bla,bla ;Zau ?! Unde ai auzit asta ,cine te-a invatat ?! Zicea sa o facem in piata mare din oras ?! Mama ei de treaba,ca m-am enervat...Ce scoatem in relief,ce onoram cu atentia noastra aia capata putere ,aia creste,aia se manifesta cu preponderenta.Nu mai bate toba...cresti maracini ! Tu parca erai cu flori de trandafir din cate stiu eu ,nu trece granita ! Te rog,acum ai si principiul in fata,intelege !
      Da ,locul tau e al tau,ai grija de el.

      Marian

      Ștergere
    3. Ela,nu pe semeni trebuie sa-i schimbam .Nu situatiile ,nu lumea exterioara.Inainte de a avea pretentii de genul asta,de a visa la o societate mai buna, trebuie sa ne schimbam pe noi,fiecare pe el.Ce spui tu mai sus e exact ceea ce se promoveaza mai vartos ca sa ne aiureasca mai tare .Vrei sa schimbam lumea fara sa ne schimbam noi mai intai ?! In ce s-o schimbam,ca si ceilalti vor s-o schimbe la fel de tare ,de mii de ani visam la o lume mai buna ...de ce nu reusim ?! Pentru ca mereu noua lume a ramas cumva exact suma calitatilor interioare ale celui care s-a pornit s-o schimbe fara sa inteleaga ce face,fara sa se schimbe mai intai pe el.Cum sa se schimbe ,care e inmstrumentul !? Asta e un mare secret ...
      Si fii atenta ca ai dreptate;se fura,;ne fura mintile de n-ai treaba,apoi ne scot in strada sa ne faca de ras ...manifestati va rog,aveti tot dreptul !

      Marian

      Ștergere
    4. Nu vreau să intru pe pista politicii, manifestărilor și altele de genul. Nu-s pentru mine astea.
      Prefer să fiu neștiutoare și ignorantă chiar la acest capitol: politica.
      O fi bine, o fi rău?! Nu știu și sinceră să fiu nici nu vreau să știu.
      Politica o văd și simt ca o otravă, ce otrăvește mintea oamenilor încercînd să pătrundă astfel în sufletele lor, să le otrăvească și pe ele.

      Probabil pare un moment de revoltă postarea mea. Era doar o stare de moment. O analiză, o părere, o cugetare.

      Stai liniștit că nu am de gînd să încerc să schimb nici macar pe cineva, lumea cu atît mai puțin.

      Cînd am zis de asumarea faptelor, exact la asta m-am referit. La schimbarea personală. Doar dacă conștientizezi și-ți asumi propriile fapte, devii lucid, corect și poți să te schimbi, să devii mai bun... încetînd să te ascunzi și să-ți găsești mereu scuze sau să dai vina pe alții sau altceva.
      Îți asumi faptele. Fie ele bune sau rele, sunt faptele tale. Din greșeli poți învăța enorm, dacă ești dispus să înveți.

      Ștergere
  2. Da,e data ...politica asta !
    M-am tot gandit de ce nu pot sa incadrez drept fireasca analiza,parerea ,cugetarea aceea a ta despre realitatea romaneasca ?! Initial am crezut ca e o provocare ,sunt multe pe net ,si nu numai pe net,ascunse abil sub diverse aparente care le dau un aer inofensiv,ba chiar folositor.De asta am si reactionat taios,deodata erai prea abrupta.Zana mea e platita ...?! Dar,nu,nu e o provocare ! Si totusi...Nu se potriveste nicaieri,nu-si avea locul.Sunt vorbe grele,singure,repetate ,fara sa fie dublate de versul medaliei ,nasc stari grele.Daca starile persista ,Doamne fereste sa nu se faca mot peste capul nostru !
    Nu se face .Nu starile... In pasajul acela parca ai copiat un proces verbal de la o sedinta de partid la Uniunea Scriitorilor,pe vremuri; critica si autocritica,recunoasterea greselilor,asumarea responsabilitatii ...De ce ?! Celelalte se lega,sunt la locul lor ,astea nu...Cred ca am aflat in sfarsit de ce .Esti revoltata mult mai profund si crezi ca e o stare de moment ,iar subconstient i-ai adaugat o masca de toata frumusetea - cugetari profunde si aforisme .Mai mult nu mai spun.Trebuie sa afli singura daca revolta e o necesitate ,ce se ascunde sub masca,si care e resortul subconstient care te-a impins sa scrii articolul asa cum e scris. Succes ! Solutia o ai deja, si cea de parcurs si cea finala ...numai ca tu vrei sa pleci la tara ! Ce ti-a casunat ?! Tu nu auzi ca au wc- ul in fundu ' curtii ?!Cum te prinde cum te-alearga...

    Marian

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Nu cred că TREBUIE să aflu. Nu simt nevoia să analizez de ce am scris așa atunci. Cum spuneam... a fost o stare de moment. Cu toții avem stări diverse, create de momente diverse.

      Nu am zis că vreau să plec la țară... ci:
      "Tînjesc după un loc liniștit, plin de verdeață, cît mai aproape de munte, unde să am o căsuță mititică pe malul unei ape cristaline."
      Crezi că pot găsi așa ceva doar La ȚARĂ ?

      Ștergere
    2. Ma lasi...! Crezi ca ma tin de teatru cu tine ?!La cat de mult te admir asta ar fi o intreprindere tare tentanta ,dar...Nu TREBUIE,evident ! Poti...rectifica si gata Discutia nu e intre cuvinte ,e intre suflete.Nu ai vazut ?! Nu gresi.
      Si,nu pleci la tara ?! Te duci la oras ?! Zau asa...

      Marian

      Ștergere
  3. Pe de alta parte,s-ar putea sa ai dreptate...o casuta mititica pe malul unei ape cristaline !!!
    Zicea o poveste despre un copil care mergea mereu in padure si spunea ca acolo vorbeste cu Dumnezeu.Si parintii lui ,probabil un pic speriati ,i-au zis intr-o zi :

    -Dar ,Dumnezeu e peste tot,de ce e nevoie sa mergi in padure ca sa vorbesti cu El !?
    Si copilul a zis :

    - Pentru ca acolo eu sunt altul !

    Marian

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu insinua...nu insinua !Sunt cum sunt.Mama nu mai face altu'.Crezi ca-mi pasa ca prind greu ?! Sa vezi cand uit ...!
    Auzi,Ela,esentele astea...am tot alergat dupa ele,ani si ani la rand,ba oameni,ba locuri ,ba evenimente,ba...tu stai cu esenta in brate si te uiti la posta si dupa aia imi zici mie de esenta ?! 1-0 pentru mine,nu de la esenta,de la zambet,eu sunt primiul !

    Marian

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.