duminică, 29 decembrie 2013

Răbdarea arma numărul unu al Așteptării…

          Una dintre cele mai dificile lucruri care-ți pun răbdarea la încercare, este Așteptarea
        
          Cu toții am fost nevoiți în viață să așteptăm cîndva ceva. 
          De exemplu la restaurant: aștepți să vină ospătarul să-ți ia comanda... aștepți să ți se aducă băutura… aștepți mîncarea… Și cît de grea e așteptarea mîncării cînd ești rupt de foame și-n jurul tău miroase numai și numai a bunătăți și-i mai și vezi pe alții cum mănîncă cu poftă! Răbdarea ta e pusă la grea încercare fiind ros de foame și stimulat de toate simțurile. 

          Așteptarea la magazin. Mai ales acum în prag de sărbători ne lovim de aglomerația din magazine și cozile de la casele de marcat. Nasol de cei ce nu stau prea bine cu răbdarea, pentru că se vor agita și enerva inevitabil. Mai ales cînd vor vedea pe alții calmi și liniștiți cum își pun agale produsele pe bandă, cum caută cu mișcări deosebit de lente prin geantă portofelul, apoi numără bănuții mărunți, după care aranjează tacticos restul în portofel și portofelul în geantă. Cu siguranță sîngele va clocoti în cei fără răbdare și gînduri negre le va întuneca mintea. Mai văd uneori unii cum bombăne sau alții chiar comentează nervoși fiind total nepoliticoși sau chiar brutali. 

          Recunosc că am mușcat și eu din fructul nerăbdării de multe ori și m-am trezit bombănind încruntată, dar m-am oprit la bombăneli, fără a trece la capitolul vorbe urîte adresate direct celor ce în fond și la urma urmelor nu aveau nici o vină. Cu ce e vinovat cineva care are o viață calmă și a învățat să nu se grăbească și agite în zadar? E acea persoană vinovată că tu nu ai învățat toate acestea și trăiești într-o agitație continuă?! Cu siguranță nu! 

          În timp am învățat să am mai multă răbdare. Am învățat să fiu ceva mai calmă și mai liniștită și să nu mai las gînduri nepotrivite să-mi creeze o stare negativă pentru fleacuri. Chiar nu merită să ne consumăm, stresăm, supărăm sau enervăm pentru lucruri mărunte. Viața e atît de scurtă și plină de greutăți și probleme reale, încît chiar nu e indicat să ne consumăm energia cu mărunțișuri ce le putem evita, ignora sau să ne folosim de ele într-un mod constructiv și să ne încărcăm nițel cu energie pozitivă. 

          Încearcă data viitoare cînd ești la coadă la casierie să gîndești altfel. 
          Știu. Întotdeauna ai ghinionul să nimerești la casa cea mai aiurea unde e cineva care doarme în picioare, cineva cu bonuri de masă, un produs fără cod de bare sau se termină banda din casa de marcat. De fapt nu ești tu cel mai ghinionist om la așa ceva, doar ai impresia aceasta pentru că se întîmplă destul de des să dai peste astfel de persoane sau momente. De cîte ori ai găsit casierie liberă sau nu ai întîmpinat nici o problemă nici nu mai îți aduci aminte. Cînd te roade nerăbdarea și toate cele rele, mintea ta scoate la înaintare doar momentele asemănătoare din trecut, făcîndu-te să crezi că mereu e la fel. Ei bine cu siguranță nu e mereu la fel. 
          Dar uite! Încearcă să gîndești altfel data viitoare. Gîndește-te că tot ce se întîmplă e doar pentru că ai nevoie de puțin timp de relaxare, să stai frumos pe loc și să respiri profund, să-ți tragi sufletul după alergăturile din acea zi și să te liniștești, gîndind în liniște la diverse alte treburi ce urmează să le faci. Sau… poți pur și simplu să folosești timpul respectiv pentru a observa. Da. Să observi! Să observi lumea din jur. Comportamentele celor din jur, chipurile, reacțiile, gesturile… Să privești cu atenție doar observînd pe ceilalți. 
           Vei avea o mare surpriză! 

           Te las să faci asta și aștept să-mi povestești ceea ce ai observat. 

           Răbdarea mai este pusă la grea încercare cînd aștepți vești, rezultate diverse (examene, analize, etc.), cînd aștepți pe cineva, cînd aștepți ceva anume… Cu cît ceea ce aștepți e mai important, cu cît ființele sau obiectele implicate în așteptările tale sînt mai importante cu atît așteptarea devine mai dificilă. Nerăbdarea e mai mare, dorința fiind mai mare. 
            În astfel de momente e indicat să-ți găsești o activitate plăcută, care să-ți umple timpul și mintea. Astfel nu vei sta toată ziua cu ochii pe ceas sau telefon ca pe butelie. Te vei relaxa, ba chiar ai ocazia să te simți bine, iar timpul va zbura mult mai repede… 
            Încearcă și acest lucru, dacă nu l-ai mai făcut pînă acum și ai să observi diferențele. 

            UITE! Timpul a zburat! Acum revin la alte activități ale mele, așteptînd cu răbdare într-un mod plăcut și creativ, părerile voastre obținute în urma experimentelor propuse de mine. 
            

2 comentarii:

  1. Foarte frumos spus si perfect punctat..pe mine m-ai convins..singura problema e ca astept cu "nerabdare" noul tau post :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc "Anonim"…
      Și eu aștept cu răbdare să te semnezi oricum dorești tu, doar cît să personifici comentariile tale. :)

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.