miercuri, 22 ianuarie 2014

Stări diferite…

              Oamenii reacționează atît de diferit unul de altul, pentru că au mentalități diferite, au o gîndire diferită, emoții diferite și stări diferite. Există unele asemănări parțiale între unii și alții în funcție de puținele asemănări ce le au unul cu altul, dar de regulă generalizările sînt greșite, pentru că… fiecare persoană este unică în felul ei. 
              
              Dacă e să vă gîndiți puțin la voi, la reacțiile ce le-ați avut în decursul unei zile cu mai multe evenimente diferite sau în timpul unei săptămîni încărcate, veți observa cîte reacții diferite ați avut. 

              La o anumită întîmplare aveți o anumită reacție. Dar, a aceeași întîmplare puteți să aveți o cu totul altă reacție dacă este în alt cadru desfășurată acțiunea. Sau pur și simplu starea voastră de moment diferită ar crea o reacție diferită. 

              Dacă aveți îndoieli în privința acestor vorbe, vă propun un mic test. 

              Observați cum povestiți o anumită întîmplare unei anumite persoane. Aceeași întîmplare povestiți-o apoi altei persoane total diferite de prima, față de care aveți alte sentimente și o altfel de relație. Apoi povestiți aceeași pățanie cînd sînteți veseli, cînd sînteți triști, cînd sînteți nervoși, cînd sînteți obosiți…și lista poate continua. Veți observa cum aceeași povestioară primește nuanțe total diferite și suportă modificări diverse în funcție de starea voastră și de persoana căreia vă adresați. Istorisirea rămîne aceeași, doar că va fi spusă… altfel. 

              De exemplu unei persoane mai apropiate e posibil să-i spuneți amănunte mai multe, să vorbiți și despre trăirile voastre interioare din momentele respective, cînd s-a întîmplat evenimentul acela. Unei persoane de care nu prea sînteți legați afectiv, veți evita să-i destăinuiți trăirile voastre, limitîndu-vă la o enunțare simplă a întîmplărilor. 

             Cînd e vorba de stări diferite povestea va primi și ea o amprentă a stării voastre de moment. Dacă ești vesel, vei avea tendința să dai o nuanță de glumă istorisirii, chiar dacă ea este una serioasă sau tistă. Dacă ești supărat, vei bombăni chiar și o întîmplare haioasă.  Plictisit fiind, vei spune totul ca și cum ar fi fost ceva plictisitor, poate chiar banal de plictisitor… Nervos dacă ești, poți povesti de parcă povestea ar avea vreo vină săraca de ea… Și așa mai departe… 
             Am dreptate?! :) 

             Așa cum o poveste banală poate fi atît de diferit spusă în funcție de factorii externi, dar mai ales în funcție de cei interiori, tot așa viața noastră de zi cu zi e influențată de mulți mulți factori. 

            De aceea vă spun din nou: diferența dintre o zi bună și una rea este ATITUDINEA ta! 


            Eu nu merg pe generalizări așa că nu am să afirm că e chiar unica diferență. Mai las puțin loc și pentru alți factori externi, ce pot influența nițel. Și asta pentru că sîntem doar oameni și nu sîntem perfecți, așa că ne lăsăm influențați și de factorii externi, chiar dacă nu ar trebui să facem asta. 
            
            Daaar…. principala diferență dintre o zi bună și una rea o face totuși… atitudinea. 

            Be Happy! ;) 

  

              

4 comentarii:

  1. Diferenta dintre o zi buna si o zi rea o face atitudinea noastra,dar pe atitudine ce-o face ?! Ce sta in spatele atitudinii,pe ea ce-o mana ? !Ha,ha cred ca ne-ai pregatit un serial,este ? Am ghicit !

    Marian

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai ,da,poate chiar aici e buba...am dat virtutile pe bilute colorate si-acum cautam cauzele .Nu conteaza ca reactionam diferit sau asemanator la situatii identice sau diferite,chestia e ca ne-am invatat sa reactionam prost,reactionare, sau atitudine,care devine dupa educatie si calitatea educatorului si dupa ancestral ,care nu mai devine dupa inclinatii ci dupa mosteniri ...Ciudat ! Uneori sunt un ciudat...Intr-o seara chiar am auzit si niste voci,ziceau ceva despre sistem de valori...mama,ce m-am mai speriat !


    Seara buna !

    Marian

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.